Een dinsdagmiddag begin september, randje ZuidAs. Beneden voetballen wat kinderen op de velden van AFC, op de ring begint de avondspits al vroeg en iets verderop blinkt het onderkomen van NautaDutilh, de nieuwste boom in het bosje hoogbouw.Langzaam maar zeker stroomt het zaaltje van Wintertaling vol, met leden van de VVJIP en klanten, alles bij elkaar zo’n veertig legal counsels. Die volle bak is niet zo verwonderlijk: het zal die middag gaan over Legal Tech en dat is hot.

Erik Vermeulen trapt af. Hij is hoogleraar Business en Financial Law in Tilburg en VP Governance bij Philips Lighting, maar verwacht geen grijze muis, geen saai verhaal: in de hoogste versnelling (en in spijkerbroek en op gympen) schetst hij de pijlsnelle opmars van tech in de wereld, zijn gehoor ademloos van begin tot eind. Geestig en zeer ter zake kundig vertelt hij hoe de juridische wereld zal veranderen: nu nog Suits, maar straks Sillicon Valley. Advocaten worden Delftenaren, daar komt het eigenlijk op neer.

Dan Diogo Pereira Nunez, Portugees, en net als Erik verbonden aan zowel Philips als Tilburg. Even aanstekelijk (‘Over zo’n onderwerp verwacht je niet zulke levendige sprekers,’ zegt iemand me in de pauze) gaat hij verder in op AI, artificiële intelligentie en hoe die het werk van juristen kan –nee, zal- vergemakkelijken, maar hoe tegelijkertijd heel veel werk geautomatiseerd zal worden. En dus veel juristen overbodig worden: advocaten, notarissen, maar ook rechters. De computer kan het beter, zo simpel is het.

Pauze, nodig ook.

 

Dan Guido Visman, student. Opnieuw: nu Rechten & IT, een jaar of dertig geleden al eens in Delft waar hij ingenieur werd. ‘Nerds making smart contracts even smarter’, daar gaat zijn verhaal over, weer net zo boeiend, met net zo veel enthousiasme verteld. Hoe goed ben jij voorbereid, vroeg hij, hoe internet-savvy ben jij eigenlijk? (een stuk meer dan zijn Groningse medestudenten, die tot zijn ontsteltenis tijdens college vooral op de Zalando-site surfen, maar geen benul of interesse hebben in de achterkant van die site).

Tot slot Kristina Kalcheva. Jong, Bulgaars en tamelijk briljant. Haar bedrijf Jelurida doet in blockchain (binnenkort ICO) en zij legt uit hoe het werkt, dat dit safe is en wat wij daarmee kunnen.

 

Paneldiscussie met een spervuur van vragen, in goede banen geleid door Mark Schalekamp, dagvoorzitter van dienst (jurist, nu journalist) en dan aan de borrel. Genoeg te bespreken.

Nee, dat internet, dat zou wel eens groot kunnen worden…

 

Mark Schalenkamp